Vijesti
Najnovije
Ostali članci koje možete pogledati:
O vukovima i ljudima – čudesna prijateljstva
Film o medvjedima
ODLOŽITE PUŠKE!
Poziv na predavanje o Velebitu
Dignimo glas za zaštitu Velebita!
Spriječimo devastaciju Velebita!
O NOVOJ KNJIZI KARBOFURAN I TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA
PRIOPĆENJE
Zaštita morskog vranca
Zaštita područja Jezera kraj Njivica - 2. dio
Zaštita područja Jezera kraj Njivica - 1. dio
Forum
Odstrijel albino medvjeda
Prva godišnjica udruge
 
O NOVOJ KNJIZI KARBOFURAN I TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA 
 

Iz knjige : Sadržaj       Predgovor      Zahvale 

Od studenog 2011. u Velikoj Britaniji i SAD-u u prodaji se nalazi nova knjiga urednice dr. sc. Ngaio Richards, koja opisuje problem trovanja divljih životinja po različitim dijelovima svijeta. Naziv knjige je: Karbofuran i trovanje divljih životinja: svjetske perspektive i forenzični pristup (Carbofuran and Wildlife Poisoning: Global Perspectives and Forensic Approaches), a izdavač je Wiley-Blackwell, jedan od najprestižnijih svjetskih nakladnika u oblasti stručne literature.
Autori knjige su najpriznatiji svjetski stručnjaci koji se bave ovom problematikom, a osvrt na knjigu napisala je i čuvena Jane Goodal, jedan od svjetskih moralnih i stručnih autoriteta današnjice, žena koja je kao osma u povijesti doktorirala biologiju na Oxfordu, iako nikada nije završila diplomski studij biologije, osnivač Instituta za zaštitu prirode, inicijator brojnih humanitarnih i programa zaštite prirode, jednom rječju osoba koju cijeli svijet danas naziva «nadom svijeta».

Osvrt je dostupan na stranici Wiley.com http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0470745231,descCd-description.html
i na stranici Amazon.com-a:
http://www.amazon.com/Carbofuran-Wildlife-Poisoning-Perspectives-Approaches/dp/0470745231/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1323086065&sr=1-1

Knjigu je urednica dr. sc. Ngaio Richards posebno posvetila otrovanom bjeloglavom supu iz Hrvatske nazvanom prema oznaci na prstenu jednostavno C15, o kojemu govori 5. poglavlje knjige, a koji je simbol patnje svih otrovanih životinja.

Knjiga, između ostalog, opisuje i stanje u Hrvatskoj o ovom problemu, a jedna od autorica je i mr. sc. Gordana Pavoković, dipl. san. ing. koja se odavno bavi ovom tematikom. Iako je to vrlo veliko priznanje našoj navedenoj članici Udruge, na što možemo biti ponosni, sve ovo možda i ne bi bilo toliko interesantno, jer je već opće poznato da u Hrvatskoj ima stručnih i sposobnih ljudi koji su priznati i izvan granica naše zemlje. Ono što knjigu čini interesantnom je to što ona opisuje i neke konkretne, ne tako svjetle, događaje iz naše nedavne prošlosti.

Tako se u knjizi detaljno opisuje slučaj trovanja 17 bjeloglavih supova na otoku Rabu koji se zbio 2004. godine, a koji do danas, dakle 7 godina nakon što se zbio, još uvijek nije rezultirao kažnjavanjem odgovornog počinitelja. Da podsjetimo, policija je u tom slučaju tek nakon brojnih kritika javnosti započela istragu i pronašla sumnjivce, koji su u svojim kućnim zalihama imali više od 5 tona otrova s aktivnom supstancom karbofuran, ali je sud, unatoč navedenom, 2010. u ponovljenom postupku nepravomoćno oslobodio okrivljenoga. Epilog svega je da za masovno trovanje supova nitko nije odgovarao.

Unatoč ovom trovanju ogromnih razmjera strogo zaštićene i vrlo ugrožene vrste, Ministarstvo kulture koje je nadležno za zaštitu prirode, niti po proteku 7 godina od događaja, nije ništa učinilo za rješavanje problematike trovanja divljih životinja.

Međutim, još je zanimljiviji slučaj recentnog trovanja čaglja i medvjeda, koje se, inače, prakticira sve do današnjeg dana. Jedan takav slučaj opisuje se također u ovoj knjizi.
Naime, dana 1.6.2010. na Malom Libinju, u parku prirode Velebit, dakle u zaštićenom području, nađeni su otrovani medvjed i čagalj. Godinama prije tog događaja, izletnici i planinari na tom su području nalazili strvine brojnih drugih otrovanih životinja, ali o tome nikada nisu pokretane istrage. Međutim, tog 1. lipnja 2010. ogorčeni onim što ponovno doživljavaju, izletnici i planinari o svojim nalazima obavještavaju policiju, koja do danas nije započela istragu kako bi se našao odgovorni počinitelj. Nalaznici uginulog medvjeda i čaglja pronašli su tada na širem području i mnogo drugih zatrovanih meka od klaoničkog otpada koje divlje životinje još nisu stigle pojesti. Prema mišljenju planinara i nalaznika, u ovom se slučaju radilo o tome da počinitelj, iznenađen neočekivanim dolaskom planinara, uginule životinje i mamce još uvijek nije uspio ukloniti.

Link na Wiley.com:
http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-0470745231,descCd-description.html

Link na Amazon.com:
http://www.amazon.com/Carbofuran-Wildlife-Poisoning-Perspectives-Approaches/dp/0470745231/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1323086065&sr=1-1

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic