Vijesti
Najnovije
Ostali članci koje možete pogledati:
O vukovima i ljudima – čudesna prijateljstva
Film o medvjedima
ODLOŽITE PUŠKE!
Poziv na predavanje o Velebitu
Dignimo glas za zaštitu Velebita!
Spriječimo devastaciju Velebita!
O NOVOJ KNJIZI KARBOFURAN I TROVANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA
PRIOPĆENJE
Zaštita morskog vranca
Zaštita područja Jezera kraj Njivica - 2. dio
Zaštita područja Jezera kraj Njivica - 1. dio
Forum
Odstrijel albino medvjeda
Prva godišnjica udruge
 
Zaštita područja Jezera kraj Njivica - 1. dio 
 

Poštovani posjetioci

Na ovoj stranici pronači ćete dva dokumenta, Power Point prezentaciju te word dokument sa tekstom dopisa naslovljenim na Državni zavod za zaštitu prirode, kojim navedenu instituciju molimo da započne postupak zaštite područja Jezera na otoku Krku.

Jezero - ugrožena oaza primorskog krša.pps
Pismo DZZP za zastitu Jezera.doc

U zip arihivi možete pronači oba dokumenta za download
jezero-njivice.zip

Naime, to je područje iznimno značajno, osobito za ptice kojima su poplavne livade odmorište na migracijskom putu i važno stanište. Isto tako, područje je važno za brojne vrste kukaca, vodozemaca, gmazova, kao i za brojne biljne vrste.

Nažalost, prije nekoliko dana započelo je isušivanje močvarnih livada na način da su bageri počeli kopati odvodne kanale, koji imaju cilj odvesti vodu iz tog područja, pri čemu se uz to uništava i vegetacija.
Razlog tome je taj što je netko dobio koncesiju za zadnju maslina, a da bi uopće mogao posaditi masline na močvarnom terenu, potrebno je da najprije isuši područje. Međutim, u prostornom planu, na širem području Jezera predviđeno je golf igralište, pa se iz toga lako može izvesti zaključak, kako je koncesija za sadnju maslina samo put da se područje isuši i tako "oslobodi" od ptica i drugih ugroženih vrsta koje tamo obitavaju, tako da se onda nesmetano može prići izgradnji golf igrališta.

Dakle, radi se o situaciji kakvih je već bilo mnoštvo u Hrvatskoj, i koje imaju prepoznatljiv potpis.

Stoga smo odmah po saznanju za radove na području Jezera, o tome obavijestili inspekciju zaštite prirode, koja je promptno izašla na teren i privremeno zabranila daljnje radove.
S obzirom na to da je cilj da područje Jezera trajno zaštitimo, pokrenuli smo odmah i akciju kod Državnog zavoda za zaštitu prirode, kako bi oni predložili Ministarstvu kulture preventivnu zaštitu područja (na vrijeme do 3 godine), u kojem bi se razdoblju obavile sve potrebne radnje za proglašenje trajne zaštite.

U tom smislu, Udruga Animalia u kratkom roku napisala je prijedlog stručne podloge na 59 stranica, koje smo poslali DZZP-u, kako bismo im pomogli u narednim koracima.
Istovremeno, akciji se pridružio čitav niz udruga i pojedinaca iz cijele Hrvatske, tako da već postoji značajna društvena snaga koja inzistira na ovom pitanju.

Zbog svega navedenog, a kako bismo bili što jači i kako bismo DZZP-u dali što jaču podršku, molimo Vas, primatelje ovog maila, i to svakog od Vas posebno, da priloženi dokument u Wordu nadopuni svojim osobnim podacima te da taj dokument mailom proslijedi na adresu DZZP-a info@dzzp.hr

Prezentacija u Power Pointu koja Vam je također priložena ima jedini cilj da Vas informira o vrijednostima Jezera i nju nemojte proslijeđivati DZZP-u.

Isto tako, ukoliko imate poznatih koji bi bili spremni podržati ovu akciju, molimo Vas da, nakon što pismo pošaljete mailom DZZP-u, da čitavu ovu poruku sa njezinim prilozima proslijedite zainteresiranoj osobi, kako bi i ona mogla učiniti isto.

Unaprijed zahvaljujemo i srdačno pozdravljamo

Gordana Pavoković i Ladislav Radoslović, dopredsjednica i predsjednik Udruge Animalia
Udruga Animalia
www.zastita-prirode-animalia.hr

 

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic