Pomaganje i spašavanje divljih životinja
Oporavilišta za divlje životinje
Što ako pronađem divlju životinju?
Što ako pronađem mladunče divlje životinje?
Hranjenje ptica zimi
Kućice za ptice
Ostali članci koje možete pogledati:
Što učiniti ako vidite supa u moru ili na kopnu?
 
Što učiniti ako vidite supa u moru ili na kopnu? 
 

sup (45) [800x600].jpg

Mladi supovi najčešće stradavaju padom iz gnijezda koje je smješteno na litici iznad mora. Zbog velike težine supa i velikog raspona krila, činjenice da iznad mora nema termala, toplih zračnih struja koje omogućuju let kao i neiskustva mladih ptica, supovima treba hitno pomoći ukoliko se pronađu u moru ili na stijeni pored mora. Svakako je potrebno telefonom odmah pozvati stručnu pomoć (Javnu ustanovu Priroda 051 352 400, Eko-centar Caput insulae-Beli 051 840 525 ili 112, koji će dalje obavijestiti stručnjake), ali često i malo snalažljivosti može spasiti život ptici do dolaska stručnjaka (imajte na umu da od Vaše obavijesti do dolaska stručne pomoći može proći bar sat vremena, ako ne i više).

Sup u mirnom moru može plivati oko 30-45 min, ovisno o snazi ptice, nakon toga, ukoliko ne izađe na kopno, tone.

Iako je sup krupna ptica velikog kljuna, ne treba ga se bojati. Možete mu pomoći tako da ga sa plovila ili u moru čvrsto uhvatite jednom rukom za vrat blizu baze glave i pazite da ne približujete lice (ili drugi dio tijela) kljunu, kojim Vas može ozlijediti. Drugom rukom obuhvatite tijelo (da ne lamata krilima) i uhvatite noge supa. Kandže supa nisu opasne kao drugim grabljivicama, jer noge supu služe za hodanje, a ne za lov stiskanjem noge i eventualno Vas mogu malo ogrepsti. Kad supa izvučete na plovilo, nemojte ga pustiti da hoda (naravno, sve ovisi i o stanju ptice i najbolje je pitati stručnjake za savjet). Najbolje ga je lagano zamotati ručnikom i rukom pridržavati vrat blizu baze lubanje, kako bi izbjegli ozljeđivanje. Nemojte ga držati na jakom suncu (paziti na toplotni udar ako je čvrsto zamotan ručnikom!). Ručnik je inače izvrsno sredstvo za hvatanje i privremeno držanje divljih životinja prilikom nekog zahvata. Kod držanja ptica, pazite da im ne pritišćete jako prsa, jer ptice nemaju ošit i prsna muskulatura im služi za disanje. Jakim pritiskom na prsa pticu možete nehotice ugušiti!

Ukoliko je sup na stijeni, možete ga pokušati uhvatiti tako da ga prethodno srušite u more (samo ako se osjećate sposobnim da ćete ga moći i izvući iz mora), ili direktno na stijeni. Ukoliko se ipak ne usudite dirati ga, dobro zapamtite gdje je sup viđen i mjesto podrobno opišite stručnjacima. Ukoliko je more nemirno, imajte na umu da je pomoć supu hitno potrebna, jer će ga valovi brzo iscrpiti i srušiti u more.

Naravno, uvijek Vam može pomoći i Vaša dosjetljivost, alat koji imate na plovilu (npr. veliki sak kojim možete pokušati uhvatiti supa).

Što kraće vrijeme prođe od nalaska do spašavanja, to su izgledi za preživljavanje veći.

 5370_1180343022459_1044677726_549774_3218664_n [800x600].jpg

Prilikom spašavanja nemojte se koristiti veslom kako bi dogurali supa do obale! Nemojte ga vezati konopom i vući kroz vodu! Time ćete supa ubiti, jer će se nagutati vode, iscrpiti i naposljetku uginuti.

 

Ukoliko vidite supa na tlu negdje na kopnu, na krovu kuće, u dvorištu ili na cesti, pozovite odmah stručnu pomoć. Takva mjesta nisu normalna za nalaske supova i znak je da pticu treba uhvatiti i pružiti joj pomoć (vjerojatno se radi o iscrpljenosti, pothranjenosti, ozljedi, trovanju). No, ako se osjećate i malo sposobnim, pokušajte uhvatiti pticu (jednom rukom hvatajte vrat ispod baze lubanje da izbjegnete ozljeđivanje kljunom) i staviti ju negdje na sigurno do dolaska spasitelja. Ozlijeđenu pticu koja pobjegne „negdje u šikaru“ izuzetno je teško pronaći i vjerojatno će stradati.

 

Akciju spašavanja uvijek okončajte na način da sup završi u Oporavilištu za supove u što kraćem roku. Tamo će stručnjaci procijeniti kakvu pomoć je potrebno pružiti ptici nakon akcije spašavanja. Sup je divlja životinja koja se što prije mora vratiti u prirodu.

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic