Pomaganje i spašavanje divljih životinja
Oporavilišta za divlje životinje
Što ako pronađem divlju životinju?
Što ako pronađem mladunče divlje životinje?
Hranjenje ptica zimi
Kućice za ptice
Ostali članci koje možete pogledati:
Divlje životinje nisu prikladni kućni ljubimci?
Konačna sudbina životinje
Uvjeti i stanje životinje
Osnovni zahtjevi za držanje u oporavilištu
Uklanjanje mrtvih životinja
Puštanje životinje
Sprječavanje bolesti
Ispunjavanje dokumentacije
Minimalni standardi za oporavilišta
Što su oporavilišta za divlje životinje?
 
Uvjeti i stanje životinje 
 

pomaganje (3) [800x600].jpg

 

Veličina kaveza obzirom na medicinski status

 

Prikladna veličina kaveza je uvjetovana veličinom životinje, ponašanjem jedinke, prirodom ozljede, vrstom liječenja i rehabilitacije. Također ovisi da li životinja tijekom oporavka mora imati ograničeno, nesmetano kretanje ili mora potpuno mirovati, u kojoj je fazi oporavka.

 

Mirovanje

 

Mirovanje označava držanje životinje u dovoljno malom prostoru da se ograniči njeno kretanje, ali osigurava dovoljno mjesta za životinju da stoji u normalnom i povišenom položaju, da može rastegnuti tijelo, udove i rep, ali ne da može mahati krilima, letjeti i trčati. Prostor mora biti dovoljno mali da se životinja može lako uloviti, čime se smanjuje stres zbog lovljenja i mogućnost ozljeđivanja tijekom uzastopnih hvatanja zbog liječenja. Mladi sisavci i opernaćeni pilići ubrajaju se u ovu kategoriju. Medicinska stanja koja traže mirovanje uključuju rehidraciju, hipotermiju, bandažirano krilo ili noga. Svaka životinja koja je u ozbiljno oslabljenom stanju, kao što je šok, trovanje, neurološki poremećaj, ili drugom stanju koje zahtijeva stalan nadzor mogu se smatrati pacijentima koji moraju mirovati.

Područje koje je određeno za smještaj životinja koje moraju mirovati može imati inkubatore, veterinarske kaveze, kutije za transport životinja ili druge male kaveze i kutije. Pticama se stavljaju grane blizu poda kaveza (ovisno o veličini i ozljedi ptice). Za plašljive vrste moraju se osigurati kutije ili ručnici u koje se one mogu zavući (ako je to opravdano vrstom ozljede).

 pomaganje (9) [800x600].jpg

Ograničeno kretanje

 

Fizikalna terapija i/ili aklimatizacija  su uključeni u sljedeću fazu rehabilitacijskog procesa, kad su anatomski i fiziološki problemi kod ozlijeđene životinje poboljšani ili ispravljeni. Kretanje kod takvih životinja dio je procesa izlječenja. Fizikalna terapija može biti voljna ili prisilna od strane rehabilitatora. Ograničeno kretanje se omogućuje životinji kojoj mirovanje više nije potrebno, ali povremeno hvatanje i liječenje su još potrebni. Ove se nastambe također koriste za opernaćene piliće i sisavce koji se odbijaju od sise. Vanjski kavez mora osigurati mogućnost da životinja kratko proleti, prošeće ili potrči. Grane i pristupi granama ili kućicama za skrivanje, odnosno gnijezdima moraju biti načinjeni od prikladnog materijala koji će spriječiti stvaranje ozljede i koji se može lako čistiti. Životinjama koje u prirodi žive na vodi treba omogućiti pristup vodi, kako bi mogle vježbati.

 

 

Neograničeno kretanje

 

Za ovu vrstu smještaja koriste se veliki vanjski kavezi i volijere. Oni osiguravaju psihičko i fizičko stjecanje kondicije tijekom duljih letova, hodanja, trčanja ili penjanja. Ovi prostori moraju omogućiti životinji da ojačaju, razviju otpornost i koordinaciju, vrate tonus mišića i aklimatiziraju na vremenske uvjete. Fizikalna terapija mora biti voluntarna, iako ju u nekim slučajevima može potaknuti rehabilitator. Nesmetana aktivnost u kavezima mora se omogućiti opernaćenim pticama i malim sisavcima. Ptice moraju imati najmanje dvije međusobno udaljene grane za odmaranje. Mjesta za skrivanje i kutije za gniježđenje moraju se osigurati svim životinjama. Bazeni s vodom moraju biti dostupni vrstama koje živi na vodi.

 

Osobitosti životinje i ponašanje

 

Osobitosti životinje i prirodno ponašanje moraju se uzeti u obzir u dizajniranju nastambi. One moraju osigurati sigurno držanje životinje i stanište u kojem životinja može učiti ili onovno steći ponašanje tipično za njenu vrstu. Nastambe moraju životinji koja se rehabilitira mogućnost da se potpuno oporavi od ozljeda i/ili da nauči prikladna ponašanja nužna za preživljavanje (npr. traženje hrane, lov).

Oblik kaveza i njegova oprema moraju biti načinjeni na način da potiču prirodno ponašanje za vrstu, kao što su traženje hrane, igra, spavanje, skrivanje ili izbjegavanje predatora i socijalni odgovori pripadnicima iste vrste ili sustanarima.   

pomaganje (15) [800x600].jpg

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic