Sisavci
Medvjed
Vuk
Ris
Ptice
Kukci
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Iz Medija
Savjeti za planinare i izletnike
Kako zaštiti medvjeda
Provedba DNA analize brojnog stanja
Brojno stanje u RH
Povijesni pregled upravljanja medvjedom
Nacionalni parkovi i medvjed
Smeće, deponiji kao opasnost
Ostala cestovna i druga infrastruktura
SMEĐI MEDVJED - šumski radovi
SMEĐI MEDVJED - ugroženost
SMEĐI MEDVJED - važnost medvjeda
SMEĐI MEDVJED - osobna iskaznica
SMEĐI MEDVJED - pravila ponašanja II
SMEĐI MEDVJED - pravila ponašanja
SMEĐI MEDVJED - tko je zapravo medvjed
SMEĐI MEDVJED - stanište
SMEĐI MEDVJED - životni ciklus
SMEĐI MEDVJED - probava
SMEĐI MEDVJED - kratki opis, tragovi
VAŽNOST POPULACIJE U EUROPSKIM RAZMJERIMA
VRSTE MEDVJEDA
UDRUGA „ANIMALIA“ I MEDVJEDI
 
SMEĐI MEDVJED - važnost medvjeda 
 

 

Svime prethodno navedenim o medvjedima (generalnim podacima, kao i nekim specifičnostima naših medvjeda) želio sam pokazati da se ne radi o opakoj, opasnoj zvijeri koju treba istrijebiti i uništiti već se radi o vrlo vrijednom i nezamjenjivom dijelu  naše iskonske prirode koju treba svakako zaštititi. 

Svakako treba zaštiti našu populaciju smeđeg medvjeda iz mnogo razloga, a ja ću navesti samo neke: 

Kao prvo medvjed je prirodni dio našeg ekosustava, naša specifičnost koja genetski odgovara zapadnoeuropskim ostacima populacija i mogući je jedini spas za te populacije, a što se već koristilo naseljavanjem naših medvjeda u Austriji  i Portugalu.

 

Nadalje, medvjed je najbolji i najasniji pokazatelj sačuvane prirode, dakle svih autohtonih vrsta (životinje i biljke) koje tu obitavaju, a i sam je dio cjelokupnog ekosustava, kotačić u cijelom sustavu koji bez njega ne bi funkcionirao, dakle sve ovo ga stavlja na vrh vrijednosti prirodne bašine u Hrvatskoj. 

Medvjed kao najveći kopneni mesožder, a u europskim okvirima i vrlo rijedak, može biti, ako se pametno osmisli, vrlo vrijedan turistički mamac i podloga razvoja kontinetalnog turizma, ekološke poljoprivredne proizvodnje i bogatsvo kojim se trebamo dičiti. Primjer za ovakav pristup su SAD sa svojim nacionalnim parkovima poput Yellowstone-a gdje od nekonzumirajućeg turizma zarađuju godišnje više nego cijela turistička Hrvatska, ili Portugal s ekološkom poljoprivrednom proizvodnjom s oznakom medvjeda.

 

Postoji i još jedan razlog, a to je bioetički, tj. nemamo pravo uništavati ono što nismo ni stvorili, što je tu bilo i živjelo prije nas, čemu smo ionako suzili i narušili životni prostor, a na uživanje u postojanju medvjeda imaju neotuđivo pravo i naša djeca, naši potomci.

Odakle nam pravo da to uništavamo? Sjetimo se samo onog čuvenog pisma mudrog poglavice Sietlle Indijanaca američkom predsjedniku:“Tko smo mi da možemo prodavati .... i Prirodu (medvjeda) smo samo posudili od budućih naraštaja (naše djece)“.

Štete koje medvjed prouzroči su minorne u usporedbi s mogućim čak i financijskim koristima koje medvjed može donijeti, a pogotovo s njegovom ukupnom vrijednošću.

 

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic