Sisavci
Medvjed
Vuk
Ris
Ptice
Kukci
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Iz Medija
Savjeti za planinare i izletnike
Kako zaštiti medvjeda
Provedba DNA analize brojnog stanja
Brojno stanje u RH
Povijesni pregled upravljanja medvjedom
Nacionalni parkovi i medvjed
Smeće, deponiji kao opasnost
Ostala cestovna i druga infrastruktura
SMEĐI MEDVJED - šumski radovi
SMEĐI MEDVJED - ugroženost
SMEĐI MEDVJED - važnost medvjeda
SMEĐI MEDVJED - osobna iskaznica
SMEĐI MEDVJED - pravila ponašanja II
SMEĐI MEDVJED - pravila ponašanja
SMEĐI MEDVJED - tko je zapravo medvjed
SMEĐI MEDVJED - stanište
SMEĐI MEDVJED - životni ciklus
SMEĐI MEDVJED - probava
SMEĐI MEDVJED - kratki opis, tragovi
VAŽNOST POPULACIJE U EUROPSKIM RAZMJERIMA
VRSTE MEDVJEDA
UDRUGA „ANIMALIA“ I MEDVJEDI
 
SMEĐI MEDVJED - kratki opis, tragovi 
 

 

Medvjedi su najveći kopneni mesožderi, a ovdje ćemo se ograničiti na fizičke karakteristike naših smeđih medvjeda, dakle dinaridske populacije tj slovensko-hrvatske-bosansko-hercegovačke medvjede.

 

U Hrvatskoj prosječni odrastao medvjed ima oko 150 kg, a ženka oko 100 kg. Ovdje odmah treba ukratko naglasiti da je hrvatska i slovenska populacija medvjeda izložena jakom odstrijelnom zahvatu i uslijed toga prosječno vrlo mlada. Da je naša populacija kojim slučajem pošteđena ovakvog lovnog zahvata, medvjedi bi bi bili nešto (prosječno) stariji i osjetno veći.

 

Uslijed ovih razloga medvjedi veličine od 300-tinjak kg su vrlo rijetki u našim krajevima iako naš medvjed može (i to ne tako rijetko) doseći težinu i do 350 pa i malo više kg.

 

Dakle, prirodni uvjeti omogućuju i našem medvjedu razvoj do gotovo orijaške veličine.

 

Dužina odraslog medvjeda može biti cca 2 m do 2,20 m.

 

Odmah valja napomenuti da težina medvjeda tijekom godine osjetno varira, najviša je u kasnu jesen pred brloženje, a najniža, ne nakon zimskog sna kako se na prvi pogled čini najlogičnije, već sredinom ljeta nakon završetka sezone parenja. Tijekom sezone parenja odrasli mužjaci mogu izgubiti i do trećine svoje mase. 

Ovdje ću ispričati i jednu svoju dogodovštinu, a koja daje uvid u to koliko može varirati težina velikog mužjaka. Jedne sam godine pratio kroz cijelu zimu medvjeda veličine traga oko 17 cm i promatranjem ocijenio da ima oko 300-tinjak kg. Bio je vrlo taman, srednje debeo, ali izrazito visok i dugačak. Glavu je imao dosta izduženu i šiljastu s puno ožiljaka (vrlo lako bi po izgledu se uklopio u dokumentarce s Aljaske i odglumio grizzlya). Tu godinu krajem sezone parenja sredinom srpnja ponovno sam ga vidio iz neposredne blizine, na jednoj livadici sam čučao u grmlju dok je napao drugog medvjeda  i potjerao ga. Tada, danju, iz neposredne blizine sam ga vidio na zadnjim nogama, bio je visok preko 2,20 m , ali vrlo mršav, tako da mu je duga glava izgledala još duža i opasnija, a težina mu nije prelazila 200 do 220 kg.

 medo 34 [800x600].jpg  

 

medo 13 [800x600].jpg

 

 

 

Boja

Tijelo mu je pokriveno dugom dlakom i podlakom, koja je ljeti rjeđa. Boja dlake je pretežito smeđa, u raznim nijansama smeđe boje, od sivo-smeđe, preko boje čokolade do tamne, gotovo crne boje. Hrbat je pokriven tamnijom bojom, koja na ramenoj grbi često bude gotovo potpuno crna i u hodu se diže i spušta dajući medvjedu još veći i naizgled strašniji izgled.

 

Tragovi

medo 95 [800x600].jpg

U hodu medvjedi dodiruju tlo cijelim tabanom, dakle slično kao i ljudi, stoga mu je trag specifičan, velik i ne može se zamijeniti za trag druge životinje.

Na prstima ima kanđe koje su duge pet do šest cm i kojima  raskapa zemlju, trula stabla i mravinjake, ubija i kida plijen.

Otisak prednje šape je okruglog oblika, gotovo upola kraći od stražnje šape, ali širi i u tragu se jasno vide otisci 5 prstiju, nekoliko cm ispred prstiju naziru se tragovi kandži, jastučić je grebenom odijeljen od prstiju.

medo 6 [800x600].jpg trag prednje šape s jasno vidljivim jastučićem, 5 prstiju i otisak kandži

Otisak zadnje šape često podsjeća na trag ljudskog bosog stopala, tako da se planinari često zimi znaju šaliti pitanjem „tko je hodao bos?“

medo 19 [800x600].jpg trag zadnje noge sliči tragu bosa čovjeka

Veličina medvjeda može se okvirno ocijeniti prema tragovima. Za procijenu veličine medvjeda gleda se širina traga prednje noge. Taj se trag ne može mjeriti u starom snijegu kad se trag već raširio, kao ni u žitkom blatu kad se također raširio, već trag koji je u snijegu svježi i na kojemu sunce još nije odradilo svoje, ili u zemlji. Medvjeda kojeg smatramo odraslim ima trag od 12 cm širine na više. Veći današnji medvjedi imaju širinu traga od cca 14 do 15 cm, a ovdje odmah moram napomenuti i svoje iskustvo da sam prije pet, šest godina još redovno viđao tragove širine 16 i 17 cm, a najveći trag koji sam ja vidio i jednu cijelu sezonu pratio je bio trag medvjeda od 18,5 cm. Osim toga i nedavna literatura navodi da naš medvjed može imati trag širok do 22 cm (Frković, Smeđi medvjed u PGŽ).

Očito je dakle, da su medvjedi sve manji i mlađi.

Za određivanje veličine medvjeda nije dovoljno samo vidjeti veličinu traga medvjeda, jer i on kao i ljudi može imati veće ili manje stopalo, već je dobro utvrditi i raspon između prednjih nogu u hodu. Ukoliko medvjed hoda nogu do noge ili do 20-tak cm razmaka radi se o relativno malom medvjedu, dok u velikih medvjeda taj razmak iznosi 40 do 50 cm. Dakle, uzimajući u obzir kumulativno ove veličine možemo zaključiti koliki je medvjed čiji trag slijedimo ili smo vidjeli. 

medo 21 [800x600].jpg                                medo 18 [800x600].jpg

za procjenu veličine medvjeda                                                             trag medvjeda na šumskoj cesti

važan je razmak između prednjih nogu

 


 

 

 

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic