Sisavci
Ptice
Morski vranac
Supovi
Galeb
Labud
Kos
Vijoglav
Kutak za prstenovače
Kukci
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Galeb Larus cacchinans michaellis
 
Galeb Larus cacchinans michaellis 
 

ptice1211 (20) [800x600].jpg

Galeb je zasigurno najčešća ptica na jadranskoj obali. Stav javnosti prema galebu je podijeljen, jedni u njemu nalaze inspiraciju za stihove i slike, kao simbolu morskog krajobraza, dok ga drugi vide kao prljavu pticu koja posjećuje odlagališta otpada i hrani se strvinama. U stvarnosti, galeb je oportunist čija ekološka niša pokriva prehranu ribom, ostacima ribe, strvinama i raznim organskim otpadom. Prilagodio se životu u gradovima.

ptice1211 (14) [800x600].jpg   animalia (101) [800x600].jpg

Galeba je vrlo lako prepoznati, krupnog je tijela, dugih nogu koje završavaju plivajućim kožicama između prstiju. Krila i leđa su sive boje, trbuh, prsa i glava bijele boje, a vrhovi krila crni sa bijelim pjegama. Crni pigment inače daje čvrstoću perima jer učvršćuje keratin, pa su tako vrhovi krila otporniji na abraziju. Iako se mužjaci i ženke morfološki ne razlikuju, za galebove je karakterističan niz načina ponašanja koji predstavljaju agresiju, dominaciju, teritorijalnost ili udvaranje.

ptice1211 (15) [800x600].jpg

Kolonijalna je monogamna ptica (parovi se vežu tijekom cijelog života), koja inače gnijezdi na nenaseljenim otocima, no prilagodbom u gradovima, sve češće se ga može vidjeti da gnijezdi na krovovima kuća, a hrani se gradskim otpacima, ali i golubovima koje lovi i ubija.

 ptice1211 (12) [800x600].jpg

Gnijezda gradi od grančica i materijala koje skupi uz obalu. Polaže do tri jaja, koja su šarena, variraju od zelenkaste do smeđe boje sa pjegama. Inkubacija traje 21-35 dana i oba roditelja se brinu o jajima. Mladi su sive boje sa crnim pjegama, izvrsno su prilagođeni okolini, tako da su teško uočljivi. Nekoliko sati nakon izlijeganja napuštaju gnijezdo i povlače se na skrovitije mjesto, ispod grma ili kamena. Oba roditelja hrane mladunca hranom koju izbace iz volje, a mladi napuštaju gnijezdo sa 3-7 tjedana starosti. Mladi galebovi se bojom razlikuju od odraslih (perje im je prošarano smeđom i crnom bojom) i mitare se nekoliko puta u različite boje perja do spolne zrelosti.

ptice1211 (18) [800x600].jpg

Prije se smatralo da je galeb stanarica koja se tijekom cijele godine zadržava na jadranskoj obali. Prstenovanjem mladih galebova dokazano je da ptice posjećuju sjever Europe, pa tako imamo nalaze naših galebova iz Belgije, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Švedske...

ptice1211 (19) [800x600].jpg

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic