Sisavci
Ptice
Morski vranac
Supovi
Galeb
Labud
Kos
Vijoglav
Kutak za prstenovače
Kukci
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Prstenovanje ptica
Migratorne vodene ptice i zaštita
Lutanje i rasprostiranje
Nomadizam
Migracijske rute
Zaštita migratornih ptica
Orijentacija zvijezdama
Što pokreće migraciju?
Migracije i prehrana
Evolucija migracije
Migracije
Promatranje ptica - birdwatching
Zašto se jedna od EU direktiva odnosi na ptice?
PTICE Uvod
 
Migracije 
 

zastita (104) [800x600].jpg

Riječ migracija dolazi od latinske riječi migratus, što znači promijeniti. Riječ ima posebno značenje kad se odnosi na životinje.

 animalia (91) [800x600].jpg

Migracija se može opisati kao veliko sezonsko kretanje populacije između dva lokaliteta, koje se javlja svake godine između područja razmnožavanja i zimovanja. Ptice migracijom postižu da zimu provedu u boljim klimatskim uvjetima i sa izvorima hrane na koju su navikli kad takve hrane nema na njihovim gnjezdilištima. Osim zbog zimovanja, u suhim područjima ptice migriraju ovisno o suhoj i vlažnoj sezoni.

Područja krajnjeg sjevera (npr. Arktik), ptice nastanjuju uglavnom u sezoni gniježđenja, dok geografske širine bliže ekvatoru nastanjuju ptice koje ovdje uglavnom zimuju kao i stalne stanovnike. Srednje geografske širine neke ptice zimi napuštaju, dok se druge u njih nastanjuju. Migracija povećava broj vrsta koje se javljaju u pojedinim područjima.

Migracije se javljaju i u tropima, posebno u savanama, zbog kišnih razdoblja i suše, a migranti se pojavljuju tamo gdje ima dovoljno hrane.

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic