Sisavci
Ptice
Kukci
Člankonošci
Pčele
Apolon
Zaštita bioraznolikosti u vrtu
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Kukci su prijateljska vrsta
Biološko suzbijanje neželjenih kukaca
Zaštita voćaka
Zaštita niskih kultura
Mehaničko suzbijanje
Kukci
 
Zaštita voćaka  
 

kukci (188).jpg

Ukoliko je vaša voćka napadnuta raznim kukcima, loviti ih možete na više načina. Stavite ispod stabla plahtu, te joj preklopite rubove kako kukci ne bi ponovo pobjegli u vrt. Dobre rezultate daje plahta sa tamnim rubovima. Protresite stablo i većina će kukaca jednostavno popadati. Također dosta njih možete spriječiti tako što ćete oko debla usko obaviti karton koji je namazan ljepilom koje se ne suši na zraku (za miševe...). Svi kukci koji se aktivno naseljavaju na stablo hodom biti će ulovljeni na ljepilo, a biljka će ostati zaštićena.

Ose znaju predstavljati velik problem. Uzmte plastičnu bocu, na njenom gornjem dijelu nacrtajte x te ga izrežite u tom obliku. Nastale zupce utisnite prema unutra, tako da osa može ući, ali ne i izaći iz boce u koju ćete staviti nešto izgnječenog voća.

Uvinute listove na voćkama najbolje je otkinuti i spaliti jer u njima obitavaju razne ličinke nametnika koje se kukulje u umotanom listu.  Invazija i štete znaju biti velike. Mladi izdanak grane u proljeće na voćkama koji su savinuti u jednom dijelu u polukrug, visi i počinje se sušiti, također valja odrezati i spaliti jer unutar tkiva biljke razvijaju se male ličinke raznih osa drvarica i listarica. Dobru prevenciju čine plastične slamke odrezane na dužinu mladog biljnog izboja. Slamčica se prereže uzdužno i jednostavno omota oko mlade i ranjive stabljike. Tada su ose i muhe najeznice fizički spriječene doći do izboja.

Unošenje raznih bioloških reduktora u voćnjak ili krošnju stabla vrlo se pozitivno odražava na brojnost štetnika. Pauci svojim mrežama učinkovito uništavaju veći broj kukaca, stjenice sišu lisne uši, itd...

Mehanički, krošnje se mogu zaštititi raznim strašilima ili mrežama koje će spriječiti razne štetnike, ali ne i kukce.

Tekstove pripremio: Boris Pavelić

Fotografije: Boris Pavelić, Gordana Pavoković

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic