Sisavci
Ptice
Kukci
Člankonošci
Pčele
Apolon
Zaštita bioraznolikosti u vrtu
Gmazovi i vodozemci
Ostali članci koje možete pogledati:
Kukci su prijateljska vrsta
Biološko suzbijanje neželjenih kukaca
Zaštita voćaka
Zaštita niskih kultura
Mehaničko suzbijanje
Kukci
 
Mehaničko suzbijanje 
 

kukci (201).jpg

Vrt je zaseban ekosustav kojemu  posvećujemo mnogo pažnje jer ga uzgajamo iz vlastite koristi (u odnos na livade, šume, jezera, rijeke...). S obzirom na okolinu u kojoj se nalazi, izložen je izravnom utjecaju svih živih bića koja žive na tom području. Podijelili smo ih na korisne i štetne životinje. Čovjek je svojom evolucijom prilagodio svoj probavni sustav uzgojnim biljkama, koje se često ne mogu naći u staništu u kojem obitava. Zato je uzgoj istih veoma važan.  Kako ovisimo o toj hrani, tijekom godina razvili smo «uspješne» metode uklanjanja nepoželjnih kukaca iz vrta koji ponekad znaju nanijeti zbilja velike štete. Davno u povijesti, dok je čovjek još uzgajao lokalne vrste radi lakšeg i bržeg skupljanja plodova, štetnici su bili koncentrirani u tim vrtovima iz razloga što je količina hrane u njima bila velika, a kontinuitet vrste zajamčen. Jedina metoda bila je mehaničko skupljanje rukama i uništenje.

Razvojem znanosti, čovjek je izmislio zbilja uspješne načine uništenja štetočina - kemijska sredstva. No ona uništavaju  korisne životinje koje obitavaju u vrtu, onečišćuju tlo, podzemne vode itd... Time je poljuljana biraznolikost u vrtu. Ljudi često tretiraju svoje kulture pogrešnim sredstvima jer nemaju dovoljnu količinu znanja.

Danas se mehaničko skupljanje razvilo te postoji više metoda. Mnoge od njih uključuju samu konstrukciju koja sakuplja kukce. Kada se uništavaju nepoželjni kukci u vrtu, cilj nikada ne smije biti potpuno istrebljenje vrste, već smanjenje populacije koja neće činiti značajne štete. U dobar rezultat uzgoja uzima se ukoliko je uništena 1/5 kulture. Mehaničko se suzbijanje na bioraznolikost odražava pozitivnim djelovanjem, jer su lovne klopke prilagođene nepoželjnoj vrsti i ne privlači/odbija ostale vrste u vrtu o kojima ovise mnoge ostale drugih životinjskih vrsta.

Tekstove pripremio: Boris Pavelić

Fotografije: Boris Pavelić, Gordana Pavoković

 

Udruga Animalia © 2009.

CM sustav - Naid Haskic